Växtvärk

växtvärkMed termen växtvärk menas en återkommande värk i benen hos barn i en ålder mellan fyra och tio år. Även om det kan upplevas som någonting väldigt jobbigt och påfrestande, både för barnet och för föräldrarna, är det bra att veta att åkomman inte är farlig.

Vanliga symptom

I de flesta fall av växtvärk brukar barnet klaga över att det har ont när det ska sova på kvällen. Smärtan brukar sitta på framsidan av underbenet, i låren, vaderna eller i området runt knäleden. Värken kan antingen sitta i båda benen eller växla från sida till sida.

Besvären till trots kan man vare sig se någon svullnad eller känna någon värmeökning, utan allt tycks normalt sett utifrån. När barnet väl har somnat är det inte ovanligt att han eller hon vaknar några timmar senare, av att smärtan fortfarande känns av. Växtvärk kommer med andra ord inte i samband med någon form av ansträngning, utan bara om natten. En typisk period där många barn tampas med växtvärk är åren kring förskola och skolstart.

Möjliga orsaker till växtvärk

Man vet tyvärr fortfarande inte vad den prövande växtvärken beror på. Även om det såklart ligger nära till hands att tro att det orsakas av barnets tillväxt, finns det inga bevis för den teorin. Man har heller inte sett några samband mellan fysisk aktivitet och växtvärk, även om många har uppfattningen att det rör sig om en form av träningsvärk. En del har också spekulerat i om smärtorna skulle kunna ha sin grund i vätskebrist, eller en brist på något mineral som exempelvis selen.

Vanliga behandlingar

  • En klassisk metod för att lindra barnets växtvärk är att ge benen massage. Detta känns skönt och tar bort fokus ifrån det onda.
  • Ett annat väl beprövat knep är att se till att hålla benen varma. På så vis minskar man risken för att barnet ska känna den stelhet som tenderar att förstärka upplevelsen av värk. Bra sätt att hålla värmen kan vara att få en skön filt lindad kring benen, alternativt ett par varma strumpor eller benvärmare.
  • Om barnet känner sig törstigt kan man gärna ge det något att dricka, men det bör inte vara något sött som saft eller läsk.
  • I vissa fall, om värken är så svår att man bedömer det vara nödvändigt, kan man ge barnet något receptfritt läkemedel med smärtstillande effekt. Medicinen måste alltid doseras efter hur gammalt barnet är och hur mycket det väger – instruktionerna på förpackningen ska följas till punkt och pricka. Man kan hitta antingen preparat som Alvedon och Panodil (innehåller paracetamol), eller Ipren och Ibumetin (innehåller ibuprofen).
  • Det är, sist men absolut inte minst, av vikt att man tar barnets klagomål på allvar, sätter sig ned med det och ger den tröst det behöver.
  • Skulle värken inte gå över trots att man följt ovanstående råd, bör man kontakta vårdcentralen. Det ska man göra även om värken börjar komma på dagen, om barnet får svårigheter med sin gång, om det är någon led som blir svullen och varm eller om värken alltid drabbar samma område. Är man osäker på vad man ska göra kan man alltid ringa sjukvårdsupplysningen för att få råd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.