Ont i örat / öronen

ont i öronen barnVärk i öronen är någonting relativt vanligt, framför allt när det gäller små barn. Det kan var olika typer av smärtor och vad som orsakar besvären påverkar vilken typ av obehag man upplever.

Vanliga symptom

Ibland kan det först slå lock för öronen, för att därefter börja göra ont. Denna typ av besvär uppkommer ofta i samband med en förkylning. Man kan också få nedsatt hörsel på det öra man har ont i.

I andra fall är det snarare en obehagskänsla man går runt med i örat, eller värk i kombination med klåda. Anledningar till dessa symptom skulle kunna vara vaxpropp respektive eksem i hörselgången.

Möjliga orsaker till ont i öronen

Förkylningsrelaterad öronvärk

förkylningsrelaterade öronvärken beror ofta på att man har fått svullna slemhinnor i örontrumpeten – något som ger upphov till smärta. Om man har mycket ont, och det dessutom känns som om smärtan kommer längre in ifrån örat, kan det bero på att infektionen har spritt sig till mellanörat.

Man kan uppleva en tryckande smärta och nedsatt hörsel på ena örat. Sitter värken bara på ena sidan är det inte ovanligt att det är en infektion i mellanörat som orsakar den.

Det onda i öronen uppstår många gånger på kvällar och tidiga nätter. Detta har en naturlig orsak: när man är uppe och igång under dagen råder ett undertryck i kroppens vener, som för blod tillbaka emot hjärtat. När man sedan går och lägger sig framåt kvällen, övergår detta undertryck i ett övertryck.

Denna plötsliga förändring ger en lätt svullnad av vävnaderna i näsa och svalg. Om det området redan är svullet på grund av en förkylning, kan passagen mellan näsan och mellanörat vid sängläge bli så tilltäppt att luft inte kan komma igenom. På så vis kan en infektion uppstå.

Vaxpropp

Om man har ont eller obehag i örat, kan det också bero på att man har fått en vaxpropp där. I hörselgången kan det nämligen samlas vax, som till sist bildar en liten propp. Detta ger dessutom, på grund av sin strategiska placering, nedsatt hörsel.

Eksem

Om det gör ont och kliar i örat kan man ha drabbats av eksem där. Då har huden i hörselgången blivit inflammerad, vilket i sin tur leder till att öronvaxets naturliga rengöring av örat inte längre fungerar. Detta är väldigt vanligt och kan ofta orsakas av att man badar eller rengör sin hörselgång överdrivet mycket. Även hörapparater, öronproppar och tops kan göra att man får eksem i hörselgången.

Andra orsaker

Värk i örat kan också komma ifrån helt andra ställen. Sjukdomar i struphuvudet, tandvärk, halsfluss, nackont, spänningar i käkleden med mera kan ge smärtor som strålar ut i örat. Andra tänkbara orsaker är att allt inte står helt rätt till i svalg och halslymfkörtlar: såväl infektioner som tumörer på dessa ställen kan ge symptom i form av öronvärk.

 

Vanliga behandlingar

Innan skadan är skedd, finns det olika saker man kan göra för att undvika att drabbas av öronvärk. Man bör till exempel låta bli att peta i hörselgången med topsar eller andra föremål. Detta ökar nämligen risken för både sår och uppkomst av vaxproppar i hörselgången.

Man ska faktiskt inte rengöra längre in än vad man kommer med sitt eget lillfinger. Ett annat hett tips är att lägga av med cigaretterna. Rökning både skadar näsans slemhinnor, vilket kan leda till infektioner, och påverkar rörligheten hos de känsliga små flimmerhår som finns i näsa och öron.

  • Receptfria näsdroppar verkar genom att minska svullnaden i näsans slemhinnor, vilket gör att luft kan flöda igen mellan mellanörat och nässvalget. Dropparna lättar också på det förhöjda trycket i mellanörat. Detta brukar i sin tur ha en lindrande effekt på öronvärken. Om det onda har uppkommit i samband med en förkylning kan det också kännas bättre om man har huvudet i högläge när man sover. Med högläge menas en halvsittande ställning i cirka 30 graders lutning.
  • Om man har fått en vaxpropp kan man köpa speciella droppar på apoteket. Dessa dropparna finns bland annat under namnet Revaxör eller Cerusol, och är utformade för att lösa upp vaxproppar. Om proppen, trots några dagars regelbundet bruk av vaxlösande medel, ändå inte ger resultat bör man kontakta vårdcentralen. En läkare kan då hjälpa till med att skölja ut vaxet.
  • Om man har ett eksem som kliar och gör hörselgången fnasig, men inte direkt orsakar några större besvär än så, kan man försöka låta det gå över av sig självt genom att hålla örat torrt vid bad etc. Om eksemet ändå inte blir bättre, eller om det sker någon slags förändring som exempelvis att hörseln påverkas, bör man söka läkarhjälp. Vad läkaren gör varierar beroende på hur illa däran eksemet är. Ibland kan det räcka med att göra rent i örat, ibland behövs receptbelagda örondroppar eller öronsalva, och i vissa fall kan det rentav bli nödvändigt med en antibiotikakur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.