Ont i lederna

Ont i lederna kan ha många olika orsaker. Det kan ha att göra med bakomliggande ledsjukdomar, såsom ledgångsreumatism eller artros, något som är vanligast bland äldre människor. Värk i lederna kan också uppstå i samband med en infektion eller förkylning, och är i så fall övergående. Vad som är den fysiologiska förklaringen till smärtan beror på vilken typ av ledvärk det rör sig om.

En vanlig form av ledvärk är sådan som uppstår som en naturlig följd av kroppens åldrande. Brosket i lederna blir nämligen mer och mer styvt ju äldre vi blir; det tunnas ut och gör bl.a. att lederna kan smärta vid belastning. Artros är en sjukdom som innebär att ledbrosket tunnas ut, vilket i kombination med att sprickor bildas ofta orsakar ont i lederna.

Ledgångsreumatism är en annan vanlig form av ledvärk. Det är en inflammatorisk sjukdom som ger upphov till svullna och ömma leder, inte sällan i hand- och fotled.

Exempel på andra möjliga orsaker till ont i lederna är gikt, kondromalaci, psoriasisartrit, systemisk skleros, diabetes, depression och låg ämnesomsättning.

Vanliga symptom

Av alla svenskar över 80 år är lider ungefär hälften av ont i lederna, så gott som varje dag. Extra mycket i riskzonen ligger man bland annat om man är kvinna, om man motionerar för sällan och/eller är överviktig, om man är äldre samt om ärftlighet föreligger. Värken tar sig oftast uttryck i form av svullnad, smärta, ömhet eller stelhet i lederna. Det onda kan kännas av vid ”plötsliga” rörelser som när man till exempel reser sig upp, men också när man är mer i ett flöde av rörelse som exempelvis under en promenad.

Ledvärk kan uppstå i en eller flera leder var som helst i kroppen, men det vanligaste är små leder som fingrar och viktbärande leder som knä och höft. Även käklederna kan drabbas, och då fås oftast symptom i form av stelhet och svårigheter att gapa ordentligt.

Tips på lindring

Att lindra smärta och stelhet samt att bibehålla en god rörlighet är fokus när man drabbas av ont i lederna. Exakt hur behandlingen ska se ut beror på vad som är orsaken till värken. Smärtlindring kan ske i form av vanliga värktabletter, inflammationshämmande läkemedel eller det kroppsegna ämnet glukosamin. Detta sistnämnda alternativ finns naturligt i brosk och senor, men vid ledvärk kan det med fördel intas i tablettform. Att underhålla rörligheten i leden är också viktigt, och det görs bäst i form av vanlig motion och ett normalt belastande av lederna. Om man inte är van vid att motionera eller är osäker på hur man bör röra sig, så kan man få hjälp med lämpliga övningar hos en sjukgymnast. I mer allvarliga fall av exempelvis artros kan operation och protes bli aktuellt.

Söka hjälp för sin ledvärk

Det är rekommenderat att uppsöka en vårdcentral i de fall man inte själv vet anledningen till varför man har ont. Akutvård är aktuellt då en led plötsligt svullnar, och man samtidigt har feber i kroppen. Så länge man inte har kraftigt ont i lederna behöver man inte uppsöka akutvård.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.