Ont i höfterna

ont i höftenHöfterna är några av kroppens större leder. De bär upp en stor del av kroppstyngden, och ger både stabilitet och rörlighet till skelettets konstruktion. Eftersom väldigt många vanliga rörelser medför en belastning på höftlederna, befinner sig dessa trots allt i ett ganska utsatt läge och drabbas inte sällan av problem.

Vanliga symptom

Besvär med höften kan vara av olika karaktär, och ha olika orsaker. Ibland kan smärtorna bero på något som egentligen inte sitter i själva höfterna, men vars symptom visar sig där. Så är fallet med till exempel snedställningar i fötterna, eller olika problem med rygg och bäcken.

En sjukdom vars ursprung dock kan härledas till själva höfterna är höftledsartros. Då brukar man ofta först få ont runt knäet och i underbenet, samt vid fysisk ansträngning i ljumsken eller övre lår. Allt eftersom tiden går får man mer besvär, i form av stelhet och smärta i höften. Man kan halta och få allt svårare att gå normalt. Man brukar också känna en tillfällig smärta när man börjar gå igen efter att ha suttit ned en stund.

Möjliga orsaker till höftsmärtor

Att få höftproblem är tyvärr inte särskilt ovanligt, utan något som kan drabba i princip vem som helst. Det finns många olika orsaker till värk i höften – en kan vara att problem som i själva verket sitter i rygg, bäcken, knä eller fot ger smärtor som även sätter sig i höften. Man kan både få ont och bli stel i området kring höftlederna. Om fötterna är felställda kan det dessutom orsaka inflammation i leder och muskler i samma område. Behandlar man inte detta problem finns det risk för att man med tiden kommer att få förslitningar i såväl höft som rygg.

Vad som händer vid höftledsartros är att det ledbrosk, som tjänstgör som en slags glidyta för höftleden, gradvis tunnas ut. Brosket blir mer ojämnt, och en inflammationsprocess sätts igång. Så småningom kan det försvinna helt, och benstommen i området kan bli förändrad. Detta i sin tur kan bland annat kan leda till att delar av benet också tunnas ut. Vad som egentligen orsakar denna sjukdom är till stor del ännu okänt, men man vet att det råder stor ärftlighet. Vissa löper högre risk än andra att drabbas – detta gäller till exempel för elitidrottare, överviktiga och byggnadsarbetare. Man tror att belastning av olika slag på höftleden kan bidra till att artros uppkommer.

Vanliga behandlingar mot höftsmärtor

Om man upplever besvär som smärta och stelhet i höfterna kan man bland annat söka hjälp hos en kiropraktor. Denne arbetar genom att förbättra funktionen i leder och muskulatur, och ser till så att andra leder som kan tänkas bidra till besvären hålls i god form. Innan någon behandling påbörjas bör kiropraktorn genomföra en noggrann undersökning av höftens leder samt av andra relevanta strukturer i området.

Förebyggande vård är dock alltid det bästa att satsa på: att bibehålla en normal kroppsvikt och röra på sig regelbundet har större effekt än man kan tro. Om man har extra mycket värk någon dag kan man även lindra den med hjälp av värktabletter, till exempel Voltaren eller Ipren.

Även i fall av höftledsartros är det alltid bra att försöka jobba med förebyggande åtgärder så gott det går. Vet man med sig att sjukdomen går i släkten bör man tänka lite extra på sin vikt, samt på att minimera graden av belastning mot höfterna. Vid lättare besvär kan det räcka med att gå i sjukgymnastik, för att få hjälp med att öka sin rörlighet och stärka sina muskler.

Om man däremot har mer ont kan det bli nödvändigt att ändra sina arbetsvillkor – mindre fysisk belastning och eventuellt mindre arbetstid. Smärtstillande mediciner brukar också behövas sättas in, för att göra värken mer hanterbar. Man kan antingen använda preparat med paracetamol, till exempel Panodil och Alvedon, eller någon medicin som innehåller cox-hämmare, till exempel Ipren, Orudis eller Ibumetin.

Om dessa behandlingar inte ger något resultat är det läge att besöka en ortoped. Hos läkaren kan man då få rådet att operera in en ny höftled – en operation som utförs med lite olika metoder beroende på hur gammal patienten är. Efter en sådan operation får man räkna med att träna mycket, så att styrkan i musklerna kan komma tillbaka och gången kan bli bättre igen. Man brukar räkna med att en ny höftled har en hållbarhet på mellan 15 och 20 år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.