Ont i axeln

ont i axlarna
Det är väldigt vanligt att någon gång drabbas av värk i axlarna: cirka två tredjedelar av Sveriges befolkning uppger att de någon gång under sitt liv har haft besvär från axelpartiet.

Det är också en åkomma som inte brukar vara speciellt svårläkt – man räknar med att cirka 9 av 10 med ont i axeln har blivit bättre inom ett halvår.

Vanliga symptom

Symptomen i axlarna kan antingen komma smygande, eller slå till akut. Man kan känna sig stel och öm, samt uppleva smärtor och/eller en molande värk. Besvären behöver inte alltid vara ett tecken på sjukdom, utan går i de flesta fall över av sig själv. Vissa som drabbas behåller en normal rörlighet, har inte så farligt ont, och sover gott om nätterna. Andra får ett inskränkt rörelsemönster, kraftiga smärtor och problem med sömnen. I vilken grad man påverkas är helt beroende av vad som har orsakat besvären.

Möjliga orsaker till att man får ont i axeln

I en del fall är det inte svårt att peka på vad som är orsaken till axelvärken. Man kanske har suttit för länge framför datorn, eller arbetat med någonting fysiskt som man inte är van vid. Det finns en rad olika diagnoser som berör axeln – läs om några av dem nedan.

  • Inklämning (impingement): under den del av skulderbladet som täcker överarmen, likt en axelklaff, ligger muskler och senor och trängs. Dessa strukturer kan komma i kläm av olika anledningar. Ofta är det långvarigt arbete ovanför skulderhöjd som orsakar inklämningen, som i sin tur ofta ger upphov till inflammation. Det ökade trycket och känsligheten i området gör att man både får ont och svårare att röra axeln i olika riktningar.
  • Frusen skuldra (frozen shoulder): är en sjukdom vars orsak ännu är okänd. Man får sakta men säkert mer och mer ont, och blir successivt stelare och mer orörlig i axelleden. Den molande värken finns där både dag och natt. Dessa symptom tilltar i början under cirka sex månader. Efter ett tag får man mer eller mindre tillbaka sin fulla rörelseförmåga, och smärtorna klingar av. Diagnosen frusen skuldra ställs via undersökning av axelledens funktioner.
  • Kalkaxel: ibland kan kalk fällas ut i en slemsäck eller en senvävnad. Detta behöver inte alltid ge besvär, men i vissa fall får man plötsligt svåra smärtor och problem med att röra axeln. Denna typ av förkalkningar brukar synas på röntgen.

Vanliga behandlingar mot axelsmärtor

Som nämnts ovan, blir 9 av 10 med ont i axeln bättre inom ett halvår. Av de 10 återstående procent, som ännu inte har tillfrisknat efter sex månader, kommer knappt hälften att bli rekommenderade en operation. Med andra ord är det ytterst få av de som drabbas av axelsmärtor som faktiskt behöver opereras.

Besvären brukar ofta vara så lindriga att man kan avvakta med att söka läkarhjälp. För att förhindra dålig hållning och inlärning av ett felaktigt rörelsemönster kan man istället vända sig till en sjukgymnast, som ger råd om hur man kan lindra smärtan och snabba på läkningsprocessen. En naprapat eller kiropraktor kan också vara till god hjälp. Här är exempel på bra åtgärder man själv kan vidta för att göra det onda mer uthärdligt:

  • Fortsätta med sin vanliga träning, eller komma igång om man inte brukar motionera. Detta minskar risken för besvär med muskulaturen.
  • Stretcha och tänja de muskler som gör ont brukar kännas skönt.
  • Byta arbetsställning framför datorn et cetera, samt ta korta pauser då och då där man gör olika rörelser för axelpartiet. Detta ökar cirkulationen och mjukar upp de värkande områdena.
  • Lägga en varm vetekudde över axlarna – detta verkar avslappnande både för kropp och själ.
  • Ta vanliga receptfria värktabletter, i full dos och på bestämda tider. Detta för att hålla sig så smärtfri det går, och kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Exempel på bra värktabletter mot axelvärk är Alvedon, Panodil och Voltaren.

Har axelvärken fortfarande inte gått över efter 2-3 veckor bör man dock ta kontakt med en läkare. Denna kan ordinera manuell behandling, smärtstillande, inflammationsdämpande, samt i vissa fall operation eller sjukskrivning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.