Huvudvärk

huvudvärk
Att drabbas av huvudvärk är någonting väldigt vanligt, som de allra flesta är med om förr eller senare. Man brukar dock säga att ju äldre man blir, desto mer sällan får man det. Huvudvärk kan orsakas av en rad olika faktorer, och brukar för det mesta gå över av sig själv.

Vanliga symptom vid huvudvärk

Att ha ”ont i huvudet” är sällan tillräcklig information för att man ska kunna säga något om orsaken till värken. Symptomen kan se väldigt olika ut:

 • Vid spänningshuvudvärk känns det som att ett band har spänts åt kring huvudet, eller att man har dragit på sig en för liten mössa. Värken är tryckande eller molande till sin karaktär, och sitter för det mesta på båda sidor av huvudet. Ömhet i nacke, hårbotten och käkmuskulatur förekommer också. Många gånger är värken mindre stark i början av dagen, för att sedan tillta i styrka framåt eftermiddagen.
 • När man har migrän är huvudvärken en dunkande sådan, och det kan rentav kännas som om huvudet är på väg att sprängas. Det onda sitter ofta i en av huvudhalvorna, och är som pulserande. Man blir överkänslig för ljus och ljud, och mår samtidigt illa.
 • Något som är vanligare än man kanske tror, är att många som äter huvudvärkstabletter blir beroende av dem. En diffus, molande värk som är utspridd i hela huvudet kan vara ett tecken på detta. Eventuellt kommer värken i sällskap med ringande toner i öronen.
 • Bihåleinflammation ger ofta huvudvärk som blir värre av att man rör hastigt på huvudet, alternativt lutar det framåt. Det onda dyker vanligtvis upp i ställen som panna, nacke och kinder, och kombineras med en tjock gulgrön snuva.

Även om man själv har en viss teori om vad orsaken till huvudvärken kan vara, finns det fall då det är viktigt att man söker vård direkt. Det gäller framförallt om man får ont kring ena ögat, plötslig svår huvudvärk, huvudvärk i kombination med feber och stelhet, illamående efter ett slag mot huvudet, dimmig syn med mera. Samma sak gäller om man har huvudvärk och därtill blir väldigt slö, får prickar på huden, kramper eller svårt att prata.

Möjliga orsaker till huvudvärk

 • Huvudvärk av spänningstyp måste, till skillnad från vad man trodde förr i tiden, inte alltid bero på spända muskler i området kring skalle och nacke. Besvären kan också uppstå som en följd av bland annat oro, stress, dålig arbetsställning, käkleds- och synproblem.
 • Trots att intensiv forskning pågår, vet man ännu inte idag varför man får sjukdomen migrän. Man känner emellertid till vissa faktorer som har en tendens att utlösa migränanfall, till exempel viss mat (bland annat rödvin och choklad), hormonsvängningar och stress.
 • Ett alltför flitigt bruk av huvudvärkstabletter kan efter en tid leda till kronisk huvudvärk, orsakad av själva läkemedlet. Man kan då ha utvecklat ett beroende. En annan möjlighet är att någon typ av medicin man tar har biverkningar i form av huvudvärk. Nitroglycerin är exempel på ett sådant ämne.
 • Bihåleinflammation, eller sinuit som det också kallas, är en inflammation i de luftfyllda hålrum som finns i ansiktets skelett. Det börjar för det mesta med en vanlig virusorsakad förkylning. Denna ger upphov till en inflammatorisk reaktion, där slemhinnorna svullnar upp. Svullnaden gör att gången ut till näsan kan täppas igen, varpå vätska och slem hindras från att rinna ut. Bihålorna får mindre syre, vilket gör det lättare för bakterier att växa till där inne. På så vis uppstår bihåleinflammationen.

Det finns en mängd andra orsaker till att man kan få huvudvärk. Bland annat trötthet, oro, infektioner, baksmälla, minskat kaffedrickande, stegring av blodtrycket, synfel med mera.

Vanliga behandlingar mot huvudvärk

 • Spänningshuvudvärk går ofta över utan att man behöver göra något speciellt. Många gånger kan det dock vara bra att söka hjälp för att rätta till de bakomliggande orsakerna till värken. Sådan behandling kan bland annat bestå i förbättrad arbetsställning, stresshantering som avslappningsövningar, glasögon eller tandläkarvård. Man kan ta värktabletter med paracetamol, till exempel Alvedon, men det bör alltid göras med försiktighet eftersom risken finns att man utvecklar ett beroende.
 • Vid fall av svårare migrän kan receptbelagda läkemedel bli nödvändiga. Annars är det bra om man klarar sig utan mediciner, och förlitar sig till rekommenderade metoder som avslappningsövningar, akupunktur och motion. Har man en hälsosam livsstil med bra mat, måttligt med stress och tillräckligt med sömn, så brukar det göra att migränanfallen minskar.
 • Oavsett om man får huvudvärk som en biverkning av läkemedel, eller om den kommer som ett slags abstinensbesvär, är det viktigt att man tar upp saken med sin läkare. Denne kan då föreslå andra mediciner, samt hjälpa en med att gradvis eller ”pang bom” dra ned på konsumtionen av huvudvärkstabletter.
 • En bihåleinflammation brukar för det mesta gå över av sig själv. Det är bra att få ned svullnaden, något man gör genom att till exempel använda avsvällande nässpray och sova med huvudet i högläge. Man kan också få kortisonspray, samt i vissa fall antibiotika. Har man svårare besvär kan en läkare tömma bihålorna och spola dem rena.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.