Hur fungerar värktabletter?

värktabletterAlla kan ha ont i kroppen, såväl ung som gammal. Att drabbas av huvudvärk, tandvärk, mensvärk eller annat ska dock inte behöva handikappa en så till den grad att man inte kan leva sitt vardagliga liv. Av denna anledning finns det värktabletter som hjälper till och lindrar vid tillfälliga smärtor.

Denna typ av läkemedel kallas även analgetika, och finns i ett brett urval av märken och utformningar. I preparaten ingår emellertid ofta samma verksamma ämne – så för att inte riskera att överdosera ämnet bör man se till att inte använda flera mediciner med samma verkan.

Två av de vanligaste grupperna av värktabletter är dels läkemedel som innehåller ämnet paracetamol, dels den grupp man kallar för cox-hämmare. I denna grupp, som även kallas för NSAID, hittar man inte bara ett utan flera olika verksamma ämnen. Båda typerna av värkmediciner kan man köpa receptfritt på apoteket.

Paracetamol

Paracetamol är en substans som dämpar smärta och feber – exakt på vilket sätt vet man dock inte riktigt. Man tror att medicinen minskar effekten av diverse ämnen som bildas i kroppen vid olika skador, och som orsakar smärta. Paracetamol verkar alltså inte genom att dämpa inflammation.

Biverkningar är sällsynta, åtminstone så länge man är noggrann med att ta sin medicin i rätt dos. Läkemedlet finns i en rad olika former: bland annat som tabletter, brustabletter och i flytande form. Till de vanligaste hör Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv.

Vilken styrka man bör satsa på kan man fråga apotekspersonalen om – detta varierar nämligen lite, beroende på ålder och andra faktorer. Effekten av paracetamol brukar verka i cirka 6 timmar, så vill man vara smärtfri dygnet runt får man ta medicinen 4 gånger per dygn. Det tål dock att sägas igen: man ska aldrig ta en större dos än vad som anges på förpackningen. Gör man det finns det risk för allvarliga leverskador.

Cox-hämmare

Cox-hämmare är läkemedel som minskar både smärta, inflammation och feber. De är specialdesignade för att hämma ett visst ämne som kallas cyklooxygenas, ”cox”. Denna hämning gör att bildningen av de ämnen som orsakar smärta, vid infektioner eller vävnadsskador, minskar. Därmed får man mindre ont.

För att få en inflammationsdämpande verkan bör man ta den högsta rekommenderade dosen, med regelbundna mellanrum under ett par dagars tid. Då brukar de klassiska tecknen på inflammation, till exempel rodnad och svullnad, minska.

Man kan få biverkningar av cox-hämmare, bland annat i form av magbesvär som halsbränna och diarré. En del klagar över ont i huvudet, yrsel och hudutslag. Det är alltid viktigt att fråga vård- eller apotekspersonal om råd innan man kombinerar cox-hämmare med andra sorters värkmediciner. Även för astmatiker, magsårspatienter, gravida, barn, hjärtsjuka med mera gäller särskilda omständigheter som är viktiga att ta i beaktande.

I de cox-hämmare som kan köpas receptfritt hittar man fem olika verksamma ämnen. De lindrar alla smärta lika bra, men kan ha olika bra effekt på olika personer. De ämnen som ingår är acetylsalicylsyra, diklofenak, ibuprofen, naproxen och nabumeton. Exempel på kända läkemedel som innehåller cox-hämmare är Aspirin, Treo, Voltaren, Burana, Ibumetin, Ipren, Relifex och Eox.

Innan man bestämmer sig för en viss typ av värkmedicin bör man veta med sig att ett visst medel kan vara mer eller mindre lämpligt, beroende på vilken livssituation man befinner sig i. Man ska vara extra noggrann om man till exempel är gravid, är ung eller äldre, dricker alkohol ofta och mycket, har någon annan sjukdom eller tar någon annan medicin. Det är med andra ord alltid bra att rådgöra med vårdpersonal innan man påbörjar behandling med ett receptfritt läkemedel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *