Hur fungerar värktabletter?

värktabletterAlla kan ha ont i kroppen, såväl ung som gammal. Att drabbas av huvudvärk, tandvärk, mensvärk eller annat ska dock inte behöva handikappa en så till den grad att man inte kan leva sitt vardagliga liv. Av denna anledning finns det värktabletter som hjälper till och lindrar vid tillfälliga smärtor.

Denna typ av läkemedel kallas även analgetika, och finns i ett brett urval av märken och utformningar. I preparaten ingår emellertid ofta samma verksamma ämne – så för att inte riskera att överdosera ämnet bör man se till att inte använda flera mediciner med samma verkan.

De vanligaste verksamma ämnena i värktabletter är acetylsalicylsyra, diklofenak och ibuprofen (läs mer om dessa ämnen på vår systersajt Värktabletter.se). Dessa ämnen hör till en grupp som benämnes NSAID (Non Steroidal Anti-inflammatory Drugs, eller på svenska icke-steroida anti-inflammatoriska läkemedel). Så gott som alla värk- och febernedsättande läkemedel på apoteket hör till denna kategori. Men det finns ett viktigt undantag i paracetamol (i vissa länder som, till exempel USA, benämns detta ämne för acetaminophen) som inte räknas till NSAID eftersom medlet saknar inflammationshämmande effekt. Båda typerna av värkmediciner kan man dock köpa receptfritt på apoteket.

Innan man bestämmer sig för en viss typ av värkmedicin bör man veta med sig att ett visst medel kan vara mer eller mindre lämpligt, beroende på vilken livssituation man befinner sig i. Man ska vara extra noggrann om man till exempel är gravid, är ung eller äldre, dricker alkohol ofta och mycket, har någon annan sjukdom eller tar någon annan medicin. Det är med andra ord alltid bra att rådgöra med vårdpersonal innan man påbörjar behandling med ett receptfritt läkemedel.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.